fbpx
More
  НачалоЕкстериорБарбекюБарбекю: от простото огнище до сложни комплекси

  Барбекю: от простото огнище до сложни комплекси

  Терминът “барбекю” се отнася до външното огнище, наричано в някой краища оджак, чийто дизайн ви позволява да получавате вкусни ястия, използвайки топлината на горящи трупи или въглища.

  барбекю за екстериора

  И, така наречените деликатеси от месо, риба и печени зеленчуци, приготвени на открито имат специфичен вкус, които не може да им бъде придаден по никакъв друг начин. Благодарение на способността да се готви вкусна храна с миризма на пушек и апетитна коричка по много начини, барбекютата са много популярни, сред собствениците на къщи с дворове и вили. Всеки собственик се опитва да изгради на своя територия този практичен комплекс от фурна, незаменим за семейно пиршество или среща с приятели.

  барбекю

  За изграждането на барбекю се използват различни материали, но най-често печките се полагат от тухла, която се счита за най-достъпния и най-ефективен строителен материал. Много майстори изграждат комплекси със собствените си ръце, създавайки уникални по рода си дизайни. Такива се различават по архитектурна форма и стил на декорация. Каква е тайната на високата популярност на барбекюто? За да отговорите на въпроса, трябва да разберете добре всички тънкости и нюанси на уличните печки.

  Дизайн на барбекю и кулинарни характеристики

  Според официалната разширена дефиниция, която може да се намери в справочници, енциклопедии и други технически документи, барбекюто е технологично оборудване от отворен тип, предназначено за готвене на храна с помощта на циркулация на въздуха по естествен начин. Това определение обаче е напълно подходящо за барбекюто, следователно, преди да планирате инсталирането на барбекю във вашия двор, трябва ясно да разберете разликата между него и популярното барбекю.

  барбекю

  Устройствата за обработка на месо, риба или зеленчуци за готвене на храна са изобретени в древни времена и са били активно използвани от нашите предци. По дизайн всички предходни оджаци са сходни помежду си и дават възможност, използвайки равномерно разпределената топлина от въглищата, да се пекат и пържат в различни полуфабрикати. Продуктите могат да се поставят на шишчета или на телен рафт за равномерна обработка.

  Въпреки идентичния дизайн, тези устройства имат разлики в принципа на готвене. За разлика от барбекюто, върху което отгоре се поставят шишчета или решетки, барбекюто има малка страна, не повече от 25 см, издигаща се над поставените за печене полуфабрикати. В резултат на това продуктите се поставят в жлеб, който играе важна роля в кулинарния смисъл.

  барбекю

  Първата особеност на готвенето на барбекю е обработката на полуготови продукти с лек дим, който е почти невидим. При изгаряне, на каквото и да е гориво, включително въглен, който е чист въглерод, се отделя дим, който не съдържа тежък катран и има аромат. Благодарение на ефекта си, полуфабрикатите са импрегнирани с ненадминат аромат и леко опушени, което придава на готовите продукти ненадминат, уникален вкус.

  барбекю

  Втората цел грила е да задържа малко количество горещ въздух (топлинна възглавница). В резултат на това е възможно да се получи апетитна коричка, върху пържени парчета месо, риба и зеленчуци, докато с продуктите на скара трябва да се внимава, защото един път изгорени, не могат да бъдат консумирани. Получената коричка е апетитна на вид и придава на ястията допълнителни вкусови качества.

  Наред с това тази особеност на готвенето с барбекю има още едно предимство, свързано с физикохимичните процеси, протичащи в продуктите. Коричката позволява да запазите влагата в парчета месо и риба, следователно, успоредно с процеса на печене, настъпва вътрешното кипене на полуготовите продукти. На скарата се извършва само топлинна обработка. Благодарение на тази функция за приготвяне на полуготови продукти за барбекю, не е необходимо да избирате внимателно месо, колбаси, домашни колбаси и други продукти, които при приготвяне на скара да станат твърди, да се спукат и т.н.

   барбекю

  Барбекюто ви позволява да приготвите почти всякакво ястие и да получите вкусни гурме. Зеленчуците също стават отлични, включително печените домати. Възможно е да се приготвят плоски пити, пърлени и пр. Всяко месо, изпечено на барбекю, става крехко и сочно с хрупкава коричка.

  Предимства на зоната за барбекю

  Освен подобрената кулинарна гъвкавост, барбекюто се отличава с по-изтънчен дизайн. Надеждните съвременни строителни материали и красивия декор позволяват днес да получите истински шедьоври на барбекюта за крайградските райони. Такива постройки са многофункционални. Те могат да бъдат прости под формата на отделно огнище или да представляват цели комплекси, включително друго оборудване, което разширява възможностите за готвене и представя удобството при използване на външна фурна.

  Барбекюто се оправдава с широките кулинарни възможности

  барбекю за екстериора

  Желанието на хората да прекарват повече време, сред природата е причината за масовото оборудване на къщи с дворове и вила в зоните за барбекю. За изграждането на подобна илюзия не е необходима голяма площ, нито нещо специално. Може да обновите дори с картина – Animal Masks I, подходящо и достатъчно удобно място и разбира се грила.

  Специална сграда може да бъде издигната като отделен обект или в непосредствена близост до къща, баня или друга конструкция, за да се спести от строителни материали. Прости, но практични градински печки позволяват на жителите да организират богат, красив отдих на открито.

  барбекютата

  При готвене на полуфабрикати на барбекю е възможно да се абстрахирате от съвременните технологии, домакински уреди и да се доближите до нашите предци, които по този начин сами са приготвяли храната си в пещерите. Готвенето на огън ви позволява не само да получите храна, подобна на тази, която е била в древни времена, но и да получите страхотен прилив на жизненост и положителна енергия. Собствениците, които са оборудвали зона за барбекю, могат да избягат от цивилизацията, да се потопят в примитивната епоха и в реална ситуация да усетят всички характеристики на живота на примитивните хора. Всички тези предимства е напълно възможно да получите в своя личен парцел.

  Вижте още по темата: Оформяне на кът за отдих с пещ за барбекю.

  Свързани статии

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Реклама

  - Advertisement -

  Популярни

  Реклама

  - Advertisement -