fbpx
More
  НачалоЕкстериорБасейниКак да проектирате зона за басейн

  Как да проектирате зона за басейн

  Инсталирането на екстериора около басейна и пускането му в експлоатация все още не са краят на строителството. За да прекарате време близо до басейна ще е приятно, безопасно и удобно, ако обърнете внимание на ландшафтния дизайн на околността.

  Покритие на басейна

  Без значение, дали планирате да се забавлявате във водата с децата си, да плувате или да се занимавате със спортни тренировки, удоволствието от плуването може да бъде развалено от хлъзгавите студени повърхности (например плочки), които чакат плувеца при излизане от басейна. Наред с това, трябва постоянно да следите всяка своя стъпка, за да не се подхлъзнете или паднете.

  Какви са критериите в подбора на басейн

  Материалите трябва да са издръжливи, да не се хлъзгат и да са декоративни в същото време. Така, пясъкът изсъхва дълго време след дъжд, чакълът се нагрява силно на слънце и ходенето по него не е много удобно.

  1. Плочки – най-често тротоарните плочи се използват за декориране на зоната около басейна. Тя декоративно ще допълни композицията в близост до басейна, тъй като от нея може да се създаде огромен брой шарки. Наред с това паветата не изискват специални грижи.
  2. Мозайка – за басейни се произвеждат специални колекции с нехлъзгаща се повърхност. Единственият им недостатък е ограничената цветова гама (обикновено сини вариации).
  3. Отливане на бетон – този тип основа няма да се нагрее, дори под палещото слънце. Втората стъпка вече може да е доста по-удобна за допълнение, например меката трева. Това решение може да се вземе само в момента на полагане на басейна (не е подходящ за вече функциониращи басейни). И все пак – бетонната основа, едва ли ще е по-широка от 1 метър.
  4. Естествен камък – Обърнете внимание на грапавата повърхност на плочите (нехлъзгаща се, това е важно за покриване около басейна), но и струва доста скъпо.
  5. Камъчета или натрошен камък – тази опция се препоръчва за частично засенчени зони: камъкът се нагрява доста на слънце.
  6. Дървени подове

  Най-предпочитания вариант е дървения подиум. Естественият подиум ще си партнира с пейзажа, около басейна, визуално свързвайки се с околната среда.

  Ако изберете дъска, изработена от устойчиви на влага и издръжливи видове дърво (тиково дърво или дъб) и допълнително обработите материала с антисептично средство, плажът ще придобие декоративен вид.

  Зоната около външния басейн, също може да бъде украсена с настилка или градински, модулен паркет, изработен от дървесно-полимерен композит (WPC). Единственият му недостатък е, че материалът е скъп, но е изключително лесен за инсталиране. Той е много удобен за използване и има голям срок на живот.

  Басейн – облицовка

  Тя трябва да е красива и външно ефективна и най-вече да е лицето на басейна. С тази насока се използват мозайка, керамични плочки или камък. Най-често се отдават предпочитания на изкуствения декоративен камък, създаден специално за облицовка на страните на басейна, затова се нарича и още страничен камък.

  Външните страни на басейна могат да бъдат допълнени с дъски от рендосани дъски, покрити с водоустойчив лак. Предимството е, че такъв басейн е много красив, оригинален и органичен. Външно привлекателен, той веднага предизвиква интерес. В същото време добре се вписва в сгради, изработени от дърво и изглежда много хармонично на фона на природата. Второто предимство е устойчивостта, която е изключително ценна в наши дни.

  Спа зона вместо басейн

  И защо не добавите нотка лукс към екстериора на своята градина? Настроите джакузи басейн, сред буйната зеленина и се насладете на всички предимства на хидрорелаксацията и хидротерапията, без да напускате любимата си градина. Моделите с джакузи са безупречни на открито, през цялата година.

  Изградете подводна каменна преграда между зоната за плуване и джакузито. За да придадете на цялостния ансамбъл динамичен ефект, изградете два малки фонтана в стената: единият, който да се влива в басейна, а другият в джакузито.

  Използвайте естествени материали, за да създадете своя спа зона. Това хармонично ще интегрира джакузито в пейзажа. Зелената пергола, дървото на терасата, естественият камък на подпорната стена и купата с мини-басейн с цвят на пясък или графит са само малки допълнения към цялостния екстериор. Всички те образуват идиличен фон за отдих и релакс. За повече екзотика, изградете чешма от камъни в усамотен ъгъл на градината.

  Насладете се на тази райска красота!

  Свързани статии

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Реклама

  - Advertisement -

  Популярни

  Реклама

  - Advertisement -