Барбекюта, терминът стана много актуален в последните години и е модерна продобивка за всяка къща и вила.
Какво представялата барбекюто и какви видове има, какви са неовите характеристики, научете сега:
Скарата за открито известна още като баербекю е отворена фурна с правоъгълна форма с крака.
Принципът на барбекюто е много прост – то се използва за разпалване с дърва за огрев и тлеещи въглища. При поставяне на шишчетата се използват стените на барбекюто. Основната употреба е за приготвяне на зеленчуци, колбаси, месо, риба или други храни. Научете още за типа: Барбекю: от простото огнище до сложни комплекси
Какви са ползите от барбекюто?
Разновидности и разлики между стационарното барбекю и преносимото са следните:
Особеността на скарата за открито е наличието на специализирани отвори, които се използват за проникване и циркулация на въздуха. Основната задача на дупките е да поддържа процеса на горене.
Барбекюто ви позволява да намалите количеството въглища, тъй като получената топлина не издухва вятъра в различни посоки и се съхранява в самото барбекю, което е доста трудно да се постигне, ако запалите огъня на открито.
Видове барбекюта
Според критерия барбекютата са разделени на следните дизайни:
- Стационарни;
- Преносим
Стационарните барбекюта се изработват предимно от метал, камък, тухла. Тези барбекюта се монтират в зоната на основата или се прехвърлят на определено място, без да се движат.
За поставяне в задния двор се избират предимно стационарни барбекюта. Вижте всичко по темата: Оформяне на кът за отдих с пещ за барбекю. Тези грилове са за излагане на открито и стоят там през цялата година. Те често се правят с навес в горната част на конструкцията, за лесно приготвяне на месо при горещо слънце или дъжд. Стационарната скара при тях е голяма, така приготвянето на месо за голяма компания ще е отлично решение.
Преносимите се използват и в задния двор, но е възможно и да ги вземете със себе си сред природата, да ги сложите в багажника и да използвате при лов в гората или риболов, в близост до водоем.
Ковано
Барбекюто от кован материал е изработено от чугун или стомана. Особеността е наличието на различни, декоративни елементи. Такова изпълнява не само оперативна функция, но и декоративна. То се превръща в акцент и дизайнерско решение на зоната за отдих.
Барбекюто е вид скара за приготвяне на месо, зеленчуци на решетка без шишчета.
Ползи от барбекюто:
- Възможност за регулиране на параметъра височина на скарата за различни степени на печене;
- Лесни опции за готвене;
- Пушене, улеснено готвене, за оптимално разпределение на температурата;
- Бързо нагряване и поддържане на температурата.