fbpx
More
  НачалоПазаруванеСъвети за пазаруванеКак да изберем мултикукър ? -

  Как да изберем мултикукър ? – [ пълно ръководство ]

  Тенджерата, която готви всякакви вкусни храни, известна като мултикукър, в изминалите години се превърна в един от най-продаваните кулинарни уреди. Това устройство продължава да печели още повече сърцата на хиляди потребители, а защо ли е така, предлагаме ви заедно да разберем.

  Какво е мултикукър?

  Наименованието, както сами се досещате, произхожда от английските две думи, които значат: мулти (много) и кукър (готвене).

  Типът на кулинарното устройство известно като мултикукър е следният:

  Мултикукър

  Устройство от стандартен тип – Прилича на голяма тенджера и се състои от вътрешна подвижна купа и корпус с капак. Нагревателният елемент често е вграден на дъното, но някои модели имат допълнително отопление в капака и стените. Мултикукърът се отличава със своята автоматизация „включи и забрави“, като за това има вградена система за контрол на готвенето.

  Тенджера под налягане

  Както подсказва името, основното предимство на тенджерата под налягане е, че готви бързо. Това се случва поради повишено налягане, което покачва точката на кипене на продуктите. Разбира се, че е невъзможно да поставите съставките за дълго готвене в него. Освен това не всички съдове са подходящи за готвене под налягане.

  Кухненски бокс

  Устройства като миникухни тепърва навлизат на съвременния пазар. Техният потенциал е необичаен. В един такъв се комбинират няколко домакински уреда наведнъж. Обикновено това е двоен котел, блендер, везни, бавна готварска печка и машина за хляб.

  Сега на пазара може да намерите универсални устройства – тенджери под налягане-мултикукъри, които съчетават функционалността на двете устройства.

  Материал на корпуса

  Материал на корпуса се състои от следните:

  Метал – това е най-универсалният, издръжлив материал. Обикновено мултикукърите имат топлоустойчив корпус, поради което външните метални стени не се нагряват и не са опасни за докосване по време на работа на устройството. За съвременните метални устройства може да се направи, както цялото тяло, така и само част от него.

  Пластмасови – основното предимство на пластмасата е, че е много по-лека от метала. Докато уредът за бавно готвене често не е много лек уред сам по себе си, този плюс става важен. На пазара няма толкова много напълно пластмасови модели. Имат дискретен гладък дизайн, лесни са за почистване. По отношение на издръжливостта обаче металът със сигурност печели.

  Много модели мултикукъри са изработени от комбинирани материали. При тях тялото е от неръждаема стомана, имат пластмасов капак и дръжки. Резултатът е най-добрата комбинация от издръжлива и в същото време безопасна и удобна употреба.

  Капак на купата

  Алуминий – представлява лек, евтин материал. Използва се в бюджетни модели. Алуминият се загрява бързо, но неговите незалепващи свойства са много лоши в сравнение с други материали.

  Тефлон – има добри не залепващи свойства, но е доста крехък. Когато използвате купа с тефлоново покритие, не използвайте метални прибори, за да не счупите горния слой. Тефлонът лесно понася контакт с алкали и химикали, не се страхува от ниски температури.

  Керамика – устойчива на драскотини и повреди. Тя не крие риск при много високи температури, метални шпатули и четкане. Много издръжлив и надежден материал е, от който сега се правят повечето купи. Керамиката има и лек недостатък, а именно, че е малко капризна в грижите. Тя не може да се мие в съдомиялна машина, трябва стриктно да се избягват резки температурни промени и в никакъв случай да не бива да се изпуска. Лесно може да се спука.

  Неръждаема стомана – тя е рекордьор по издръжливост. Устойчива е на механични повреди и драскотини. Тя е напълно безопасна, може да се мие с всичко и дори да се използва като самостоятелна тенджера за печки. Незалепващите свойства на неръждаемата стомана са малко по-ниски от керамичните.

  За много модели в търговската мрежа се предлагат допълнителни взаимозаменяеми вътрешни купи. Трябва да ги избирате на база вашия модел. Друга купа може просто да не пасва по размер и дизайн.

  Генерален дизайн

  Когато избирате мултикукър, обърнете внимание и на лекотата на използване.

  Препоръчително е капакът на мултикукъра да се отваря на повече от 90 градуса, за да не ви пречи да вземете купата. Така ще намалите риска от случайно изгаряне. Самите купи понякога са оборудвани със специални дръжки и това е възможно най-удобното. Въпреки това има малко такива модели и тогава е важно специалните щипки за купа, които често са доставени със самото устройство.

  Теглото е важен фактор, ако не сте готови да отделите на мултикукъра собствено място в кухнята. Някои модели достигат 7 кг и повече, а пренасянето им от място на място не е много удобно. Обърнете внимание дали има дръжки на самата кутия.

  Подвижни елементи – всеки дизайн има различна степен на разглобяване. Някои изобщо не се разглобяват, други отделят само горния капак, трети имат и горния, и вътрешния и т.н. Това служи за по-лесна поддръжка, а при такива детайли като например захранващ кабел и разни клапани, за лесна подмяна в случай на счупване.

  Устойчивост – изключително важен фактор е, колко здраво стои устройството на масата. Мултикукърите с малки пластмасови крака могат да се плъзгат по масата от всяко неволно докосване. Има риск от преобръщане на горещо, пълно устройство. Гумените крака са по-ергономични. Някои модели са оборудвани с допълнителни, големи крака на гърба на кутията и стоят стабилно на почти всяка повърхност.

  Тип контрол – като правило мултикукърите имат бутонно, сензорно или комбинирано управление. Най-важното е да разбирате контролния панел. Все пак мултикукърът е устройство, предназначено за удобно и бързо готвене. Единствената ключова разлика в комфорта е, че сензорът е чувствителен към мокри и мръсни ръце.

  Някои модели са оборудвани с Wi-fi система за дистанционно управление, чрез приложение на телефон или таблет. Това може да се приеме за съмнителна функция за мултикукърите, защото все още е невъзможно да се постави храна от разстояние.

  Мощност и обем

  Първоначално трябва да вземете решение за обема на купата за мултикукър. Обикновено побират от 1,5 до 6 литра.

  1,5–3 л. представляват миниатюрни устройства. Предвидени са за тези, които не са свикнали да готвят на големи порции или нямат много място в кухнята.

  4–5 л. – това са най-универсалните модели. По-голямата част от мултикукърите имат обем от 5 литра и са оптимален вариант за семейства от 3-4 души.

  6–7 л. – Намирането на големи мултикукъри вече не е толкова лесно. Такива, определено ще бъдат полезни за големи семейства или тези, които често приемат гости. Понякога може да намерите уникални модели с капацитет до 14 литра.

  Мощността на устройствата е сравнително малка и варира от 200 до 2400 вата. Тя пряко зависи от обема на купата и средно следва принципа 200–250 W на литър. Съответно, за компактен мултикукър за един и половина литра, 200–300 W ще е напълно достатъчно.

  При нужда от добра, бърза работа за класическия 5-литров модел ще ви трябват поне 1000 вата.

  Най-универсалният обем на мултикукърите е 5 литра. Подходящи са, както за ястия за голям брой хора, така и за малки количества готвене. Не е необходимо купата да се пълни изцяло.

  Програми и таймер

  Автоматични програми – Мултикукърът може да има от 3 автоматични режима или повече, средно – до 20-40. Ако говорим за най-разнообразните настройки, това са: каша, сладкиши, пилаф, пържене, варене, хляб, кисело мляко, задушаване и пара.

  Ръчни програми – По принцип не всички устройства осигуряват режим на ръчна настройка на програмата. С такава, обаче ще е полезно за онези, които държат самостоятелно да определят режима на готвене за собствената си рецепта.

  Изберете броя на програмите, според вашите кулинарни предпочитания. Няма смисъл да плащате повече за 30-40 допълнителни програми, които почти никога няма да използвате.

  Почти всички мултикукъри са оборудвани с таймер – това е важен нюанс: по-добре е времето за готвене да може допълнително да се регулира ръчно, въз основа на вашите вкусови предпочитания.

  Допълнителни функции

  Забавете готвенето – продължителността на закъснението за всички модели е различна. Няма смисъл да се гони максимална производителност, защото продуктите не трябва да се оставят сурови за дълго време. Ако например сложите месото да се маринова и отидете на работа, тогава до вечерта ще имате готова вечеря.

  Поддържане на температурата – автоматична функция за почти всички мултикукъри. След готвене уредът поддържа висока температура от 1 до 36 часа. Това е безспорно удобно, ако все още не сте вкъщи и искате да хапнете топла храна, когато се върнете. Някои ястия трябва да се охладят (например бисквити), докато други просто не трябва да се ядат твърде горещи. Поради това е желателно функцията за поддържане на топлината да може да е изключена, ако е необходимо.

  Защита – мултикукърите предоставят голямо разнообразие от системи за блокиране на устройства. Такива имат защита, срещу включване без храна или без купа, термични предпазители, сензори за налягане и температура и много други. Почти всички притежават защита, срещу прегряване.

  В присъствието на деца е важно да се обърне внимание на блокирането на контролния панел, когато мултикукърът е празен, както и блокирането на капака.

  Предимства и недостатъци на мултикукърите

  Както вече разбраме, за кратко време тенджерите под налягане Multicooker придобиха невероятна популярност. Такъв бърз успех на сцената на домакинските уреди не остана незабелязан от производителите и сега на рафтовете на магазините можете да намерите модели на този кухненски помощник за всички вкусове. Дали обаче храната приготвена с такъв уред е здравословна? Нека да видим и, какви са предимствата на мултикукъра и какви са недостатъците.

  Мултикукър: плюсове и минуси

  Мултикукърът е многофункционално устройство и всяко оборудване с голям брой функции има предимства и, разбира се, недостатъци. Мултикукърът на свой ред има предимства и недостатъци. Почитателите на това устройство правят абсолютно всичко, което съдържа, от компот и сладкиши до супи и всякакви ястия. Има, обаче и противници на устройството, които отричат ​​предимствата му. Някои от тях дори са сигурни, че мултикукърът вреди на човешкото здраве. На кого друг да вярваме?

  И така, нека започнем с най-очевидното, тоест с плюсовете.

  1. Предимства на мултикукър

  – Спестяване на време: В процеса на готвене не е необходимо да следите храната да не загори, не е необходимо да разбърквате или добавяте вода. Достатъчно е да подготвите продуктите, да ги сложите в съда и да изберете желания режим, останалото ще свърши самият мултикукър. Може безопасно да се отдадете на други задължения или просто да се отпуснете, докато приготвяте храна, а на почивка това устройство ще свали тежестта от рамото ви и ще ви помогне да приготвите голямо разнообразие от ястия.

  – Удобна употреба: Лесно се избира режим на готвене. В инструкциите са посочени основните рецепти, с ясно упоменаване на оптималния режим. В допълнение, мултикукърът има функция за отложен старт, която ви позволява да готвите в точното време и поддържа ястието топло за дълго време.

  – Спестяване на място в кухнята: Всички модели са многофункционални и могат да заменят много кухненски уреди: хлебопекарна, уред за пара, фурна и микровълнова печка. Мултикукърът е особено удобен в условията на малка кухня, където домакините вземат предвид всеки сантиметър полезна повърхност. Това компактно устройство ще помогне и на любителите на почивката на вилата или на село, където няма начин да си купите пресни сладкиши, а работата не дава достатъчно време за приготвяне на пълноценна храна.

  – Лесна поддръжка: Грижата за мултикукър е повече от удобна. Достатъчно е да изпразните съда, да го измиете с меки гъби без абразивни частици и да го подсушите.

  1. Недостатъци на мултикукър

  Потребителите знаят достатъчно за предимствата на мултикукъра, защото производителите не забравят да обявят нови модели и да позиционират това устройство само от положителната страна. Но в процеса на работа се оказва, че мултикукърите имат и недостатъци. Ето и тях:

  – Едно ястие наведнъж: Ако готвите всички ястия само в мултикукъра, трябва да започнете да приготвяте вечерята от сутрин. В един цикъл може да готвите само едно ястие, за разлика от печката, където и първото, и второто се готвят едновременно, а готвенето е подходящо за фурната. Също така, за да подготвите следващата рецепта, контейнерът ще трябва да се изпразни. За да опростите задачата, може да си купите друг контейнер за мултикукъра, но това ще включва допълнителни разходи.

  – Функционалност като дефект: Както всички мултифункционални уреди, мултикукърът отстъпва на специализираните модели. Например, постоянното приготвяне на кисело мляко е най-удобно в машина за кисело мляко. Ако в менюто преобладават ястия, приготвени на пара, по-добре е да си купите специализиран уред за пара. Печенето във фурната е по-вкусно. В мултикукър няма да получите ароматна коричка, но сладкишите и бисквитите никога няма да изгорят.

  – Чувствителността на тефлоновия слой. Тефлоновото покритие изисква прецизност при използване. Ще трябва да купите специални силиконови шпатули и дървени лъжици, за да избегнете надраскване на повърхността. И в голямо семейство, също трябва да наблюдавате използването на други, така че да не развалят тефлоновия контейнер с метални прибори за хранене.

  – Невъзможно е да се научите да готвите: Редовното готвене в мултикукър не ви позволява да експериментирате и да създавате кулинарни шедьоври. В мултикукър няма да може да готвите изискано ястие и с течение на времето уменията за приготвяне на най-простите ястия ще изчезнат.

  Както можете да се уверите, вреди и ползи от оборудването с мултикукъри има. Те са като двете страни на една и съща монета. На пръв поглед тези устройствата са красиви, но ако се вгледате по-подробно, можете да идентифицирате, както предимствата, така и недостатъците.

  В крайна сметка вие избирате, как да приготвите храната, която слагате на трапезата и в стомаха си!

  От къде да купя мултикукър ?

  мултикукъри – Emag.bg

  мултикукъри – Zora.bg

  мултикукъри – Potrebno.bg

  мултикукъри – Alleop.bg

  мултикукъри – pazaruvai-lesno.bg

  Свързани статии

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Реклама

  - Advertisement -

  Популярни

  Реклама

  - Advertisement -