fbpx
More

  Как да избера бойлер – [пълно ръководство]

  В съвременния свят бойлерите са станали неразделна част от живота ни. Ако търсите идеалния бойлер за вашия апартамент, значи сте попаднали на правилното място.

  В тази статия ще разгледаме различните видове котли, техните характеристики и основните фактори за избор.

  Кой бойлер е по-добър?

  Толкова сме свикнали да има топла вода под душа или пускайки чешмата на мивката, че едва ли бихме могли да си представим, как хората са живели преди. Това време не е било толкова отдавна, все пак. Може би бабите и дядовците на някои от нас са топлили водата с чайници и бързовари, но ето, какво ни предлага на нас съвремието.

  Нека помислим, как да изберем бойлер за апартамент, частна къща или вила.

  Как да изберем бойлер за апартамент ?

  Електрически проточни бойлери.

  Работата на електрическите бойлери се основава на способността на водата да се нагрява бързо. Нагревателният елемент е направен под формата на спирала. Тези бойлери биват два вида.

  Бойлери за съхранение

  Бойлерът за съхранение е най-популярният и често срещан тип. Той работи на принципа на загряване и съхранение на вода в топлоизолиран резервоар.

  Преимущества

  • Голям обем топла вода;
  • Надеждност и издръжливост.

  Недостатъци

  • Заемат повече място;
  • Изисква дълго време за загряване.

  Проточни бойлери

  Проточните бойлери загряват водата при преминаването й през нагревателен елемент. Те са идеални за малки апартаменти и пестят място.

  Преимущества

  • Мигновена топла вода;
  • Спестяват ток и вода.

  Недостатъци

  • Ограничена топла вода;
  • По-висока цена.

  Фактори за избор на бойлера за апартамент

  Обем на резервоара

  Обемът на резервоара пряко влияе, върху количеството налична топла вода. Препоръчително е да изберете модел, въз основа на броя жители и техните нужди.

  Мощност

  Мощността на бойлерите за апартаменти определя скоростта на нагряване на водата. Колкото е по-висока мощността, толкова и по-бързо водата се загрява.

  Материал на резервоара

  Материалът на резервоара влияе, върху издръжливостта и надеждността на устройството. Стоманените резервоари са здрави и издръжливи, но податливи на корозия, докато резервоарите от неръждаема стомана са по-устойчиви на корозия.

  Ниво на шум

  Нивата на шум могат да бъдат критичен фактор, особено ако котелът е инсталиран близо до спални. Затова изберете модел с по-ниско ниво на шум за комфортен престой.

  Производители

  Изборът на надежден производител е гарант за издръжливост и качеството на бойлера. Препоръчва се да се даде предпочитание на доказани и известни марки.

  Монтаж и поддръжка на бойлера

  Професионален монтаж

  Потърсете професионалисти за монтаж на ел. бойлер, за да си осигурите правилна връзка и безопасността в дома.

  Редовна поддръжка

  Правете редовна профилактика на устройството си за топла вода. Така ще осигурите ефективната му работа и ще удължите живота му.

  Изборът на бойлери за апартаменти е отговорно решение

  Оценете нуждите си въз основа на броя жителите, пространството и бюджета. Обмислете различни фактори, като обем на резервоара, мощност, материал на резервоара, ниво на шум и производител. Не забравяйте професионалната инсталация и редовната поддръжка, за да работи вашият уред ефективно и дълго време.

  От къде да купя бойлер ?

  Бойлери от Emag.bg

  Бойлери от Zora.bg

   

  Често задавани въпроси

  Обемът на резервоара трябва да бъде избран, като се вземат предвид броят на жителите и техните нужди. По правило за семейство от 2-3 души е достатъчен бойлер от 50-80 литра.

  Изборът на мощност зависи от времето, което сте готови да изчакате водата да се загрее. Колкото по-висока е мощността, толкова по-бързо се загрява водата. Имайте предвид обаче, че по-големите бойлери консумират повече електроенергия, което може да повлияе на сметките ви за комунални услуги.

  Стоманените резервоари са здрави и издръжливи, но подложени на корозия. Резервоарите от неръждаема стомана са по-устойчиви на корозия и имат по-дълъг експлоатационен живот. Също така е важно да се вземе предвид наличието на антикорозионно покритие вътре в резервоара.

  За да се осигури дълъг живот на котела, трябва да се извършва редовна поддръжка, включително проверка на анода, почистване на нагревателния елемент и следене на налягането в системата. Освен това изберете висококачествени модели от доверени производители и се свържете с професионалисти за монтаж и ремонт.

  Свързани статии

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Реклама

  - Advertisement -

  Популярни

  Реклама

  - Advertisement -