fbpx
More

  Как да избера климатик – [пълно ръководство]

  Изборът на най-добрия климатик за вашия дом никога не е лесен. От вашите нужди до функциите, които една климатична инсталация може да изпълнява, има важен процес на информация, познаване на пазара и цените, идентифициране на най-добрите марки климатици.

  В същото време е важно да вземете под внимание редица критерии, като например повърхността на вашия дом, но и вашия начин на живот. По-нататък ще ви представим пълно ръководство за избор на климатик, както и най-добрите марки и модели, в зависимост от определения бюджет.

  Какво е климатик и как работи?

  Класическият климатик обикновено има два компонента:

    • Външното тяло, състоящо се от: компресор, кондензатор, вентилатор, резервоар за термичен хладилен агент;
    • Вътрешното тяло, което включва вентилатор, но и други компоненти като изпарител, филтри и дистанционни управления.

  Хладилният агент е отговорен за преноса на топлина и косвено за охлаждането на въздуха. Новите модели климатични инсталации вече не използват фреон, тъй като Европейският съюз е регламентирал използването му не по-късно от 2025 г. Хладилният агент е във външното тяло на устройството и в течно състояние. Той преминава, през изпарителя, по-късно и се освобождава в газообразно състояние.

  Какви са ползите от инсталирането на климатик?

  С помощта на тази охладителна система ще получите редица предимства, свързани с топлинния комфорт и още:

    • Фиксиране на желаната температура в помещението;
    • Оптимален контрол на влажността;
    • Звукоизолация, тъй като изисква затваряне на прозорци и врати;
    • Повишава качеството на въздуха, тъй като филтрира въздуха и в зависимост от използваните филтри може, дори да има антиалергичен ефект.

  Недостатъци на климатика

  Използван правилно, климатикът може да подобри живота ви. Това, обаче предполага доста сериозна инвестиция – освен това, когато правите изчисленията, не трябва да се съобразявате стриктно с цената на устройството, но и с разходите за монтаж и консумацията на енергия.

  Когато не се грижи и дезинфекцира правилно, климатикът може да създаде редица проблеми. Дразненето на очите и развитието на алергичен ринит и други алергии са доста чести в ситуации. Те, обаче могат да бъдат избегнати, чрез редовно почистване и дезинфекция на филтрите на климатика.

  Какви критерии трябва да имате предвид при избора на климатик за дома ?

  Климатикът е необходимост в днешно време. Важно е, да изберете качествена марка и правилния модел за вашия дом. По този начин ще може да се справите с горещите периоди. Нерядко купувачите правят тази покупка, без да са се информирали предварително и така в крайна сметка купуват инсталация, която не е подходяща за дома и нуждите, които имат. Ето, кои са най-важните критерии, които трябва да имате предвид при избора на климатик, за да се възползвате от всичките му предимства:

  Цена – колко струва един климатик?

  Ако искате да спестите, купуването на най-евтиния климатик не е непременно най-доброто решение. В дългосрочен план качественият климатик е по-изгодна инвестиция. Това е благодарение на ниската консумация на енергия и дълготрайност. Това не означава, че не е важно да си определите бюджет и да търсите най-добрия климатик във вашия ценови клас. Наред с това има изгодни климатици от добър клас. Ето няколко качествени марки, сортирани по цена:

  Среден бюджет: големи и средни марки климатици:

  Ако имате среден бюджет, който искате да отделите за тази инвестиция, марките климатици, върху които трябва да се съсредоточите са: Samsung, LG, Whirlpool

  Ограничен бюджет: бюджетни марки климатици

  Дори и с малък бюджет може да купите качествен климатик, който да се справи с вашите нужди и най-вече с неблагоприятните температури:

  Тип климатик

  В зависимост от наличното пространство, инвестицията, която сте готови да направите, но и критериите за естетика и интериорен дизайн, може да избирате, между няколко различни вида. Ето, как се класифицират и как се различават:

  Класификация на климатиците, според начина на използване на компресора

  От тази гледна точка, има два вида климатици:

    • Инверторен климатик
    • Климатик без инвертор

  Докато първият вариант е по-ефективен и има по-ниска консумация на енергия, той също има предимството да охлажда дома по-бързо и да поддържа постоянна температура.

  Не инверторният климатик работи с помощта на термостат, според който компресора се включва или спира. Инверторните модели са със силна мощност и повишена термична ефективност.

  Класификация на климатиците според компонентите

  Ако говорим за компонентите на климатичната система, устройствата могат да бъдат класифицирани в четири категории:

    • Сплит система климатик – има едно външно тяло и едно или повече вътрешни тела. В зависимост от броя им биват единични сплит климатици с едно вътрешно тяло и мулти сплит с няколко вътрешни тела.
    • Бокс климатик – популярен в търговски и работни помещения, този тип климатик се монтира на тавана и има двойна функция на охлаждане и отопление.
    • Канална климатизация – както подсказва името, тя включва инсталиране на въздуховоди в конструкцията на дома или сградата; разходите за такъв климатик са доста високи и непосилни, като вариантът. Те често се среща в търговски помещения, а не в домове.
    • Мобилна климатизация – по-малко ефективна от другите варианти, тези устройства имат един модул, който отвежда въздуха, през тръба, която се свързва навън.

  Къде и как се монтира климатик?

  Ако искате да монтирате климатик на стена, добре е да се спрете на сплит или канал система. Ако предпочитате таванен монтаж, касетъчният климатик е подходящ за вашите нужди. Ако предпочитате мобилна версия, преносимият климатик ще реши проблема.

  Енергиен клас

  Енергийният клас на климатика показва неговата консумация на енергия, съгласно стандартите, установени от Европейския съюз. Колкото по-високо е, толкова по-ниска ще бъде консумацията. Така един климатик клас А+++ ще консумира по-малко електроенергия от клас А+.

  Шум

  Както всички домакински уреди, климатикът може да бъде шумен. Когато избирате такова устройство, уверете се, че силата на шума не надвишава стойността от 60-65 децибела, дори когато охлаждането е активно.

  Охлаждащ агент

  Тъй като новите европейски правила все повече се насочват към по-екологични решения, се очаква до 2025 г. използването на фреон да приключи. Новите хладилни агенти, използвани в тази индустрия, са по-екологични газове като R32. Предимството им, освен екологичното е и по-ниската консумация на енергия.

  Филтри

  Филтрите са важен критерий при избора на климатик. Те могат да бъдат от няколко вида и имат различни предимства, като например:

    • Йонизиращи филтри – ефективно задържат микроби и прах, предотвратявайки развитието на респираторни заболявания, като алергичен ринит.
    • Пластмасови филтри – въпреки, че нямат пречистващо действие, те имат предимството, че могат лесно да се почистват, чрез редовно миене.
    • Електростатични филтри – унищожават алергените и от тази гледна точка са много безопасни, особено в контекста на наличието на алергия.
    • Катехинови филтри – пречистват въздуха, чрез рециркулация.
    • Филтри с активен въглен – те не могат да се почистват, но имат важна полза: премахват неприятните миризми и ги неутрализират.

  Мощност, спрямо размерите на пространството

  Когато избирате климатик, трябва да се съобразите с нуждите, които имате, а най-важната от тях е ефективно устройство за пространството, в което ще го използвате. Има някои стандартни прагове, които ще ви помогнат да се ориентирате и да изберете правилното устройство:

    • 0 – 25 кв.м – 9000 BTU/ч
    • 25 – 35 кв.м – 12 000 BTU/ч
    • 35 – 50 кв.м – 18 000 BTU/ч
    • 50 – 70 кв.м – 22 000 BTU/ч

  Функции

  Най-новите модели климатици, освен функцията за охлаждане имат и редица други, които могат да повишат комфорта в дома:

    • Охлаждане/отопление – може да се използва за повишаване на топлинния комфорт и през зимата, не само в горещите дни.
    • Изсушаване – защото качеството на въздуха в дома е важно.
    • Вентилация – тази функция ще насочи въздушната струя, както желаете.
    • Автоматично регулиране – климатик с тази функция е в състояние да поддържа постоянна температура, като оптимално дозира енергийното усилие.
    • Автоматично рестартиране – тази функция ще позволи на AC модула да се рестартира, след изключване, когато температурата се промени.
    • Нощен режим – ще ви осигури постоянна температура, докато спите, в тих и дискретен режим по отношение на въздушната струя.
    • Време – устройството е снабдено с таймер, така че да може да се включва или изключва, според зададени интервали от време.
    • Самодиагностика – тази функция ще покаже всички грешки точно, така че да знаете, с какво си имате работа, преди да стигнете до сервиз за климатици.
    • Самопочистване – въпреки че тази функция не ви спестява дезинфекция на филтрите, тя ще почисти частично устройството вместо вас.
    • Wi-Fi контрол – полезна функция за тези, които искат да могат да контролират температурата в стаята по телефона, когато дистанционното управление не е налично или батериите са изтощени.
    • 3D сканиране – с помощта на тази функция климатикът сканира помещението, в което е монтиран, за да оптимизира посоката на въздушния поток.

  Гаранция на климатика

  Вземете предвид този критерий при избора на охладителна система. Гаранцията може да варира в зависимост от марката на устройството, но и според доставчика. По правило гаранцията е една година за монтаж, три за вътрешното тяло и пет за външното тяло. Има марки и доставчици, които предлагат седем години гаранция за външното тяло. Имайте предвид, че гаранцията е валидна само ако спазвате условията, наложени от доставчика, които включват правилен монтаж, редовна годишна профилактика, както и ако закупите уред, който отговаря на нуждите и размерите на помещението.

  Как да се грижим за климатика?

  Когато за устройството не се грижите правилно, работата му може да се влоши. Освен това има редица повреди, които се случват често поради не хигиенизиране или липса на проверка на различни компоненти, като например следните:

    • Неестественият шум – може да бъде причинен или от вентилатора, или от лагерите на двигателя. Във втория случай имате възможност да смажете или смените тези лагери.
    • Намаляване на охлаждащия капацитет – обикновено възниква поради загуби на хладилен агент. Количеството му може да се попълни от специализирана фирма.
    • Конденз – ако вътрешното тяло изпуска вода, това показва проблем с кондензатора или дренажния маркуч.
    • Изпарител Freeze – ще блокира циркулацията на въздуха поради образуването на лед. В тази ситуация диагностиката и ремонтът на уреда могат да се извършват само от упълномощено лице, като например хладилен техник.

  Независимо дали климатичният модул е ​​оборудван с функция за самопочистване или не, той трябва да се дезинфекцира редовно. Това се прави, за да функционира правилно. Когато климатикът работи правилно, може да се възползвате от всичките му предимства. Ето какво трябва да направите:

    • Годишна настройка – извършва се, през пролетта и включва смазване на вентилатора, почистване на системата и проверка на електрическите връзки.
    • Смяна на въздушния филтър – извършва се всяка година, ако филтрите не могат да бъдат правилно дезинфекцирани или използвани повторно.
    • Почистване на въздуховодите – те се почистват от прах с помощта на прахосмукачка.
    • Проверете изолацията на въздуховодите – разрушаването на изолацията може да намали охладителната мощност. В същото време, изолацията може да се смени и без намесата на специалист, ако разполагате с необходимите материали.
    • Почистване на външния компресор и кондензатор – тези компоненти могат да се почистват с водна струя, при условие че не докосвате електрическите компоненти

   

  Oт къде да купим климатик ?

  Предлагаме ви някои от най-изгодните оферти за климатици онлайн.

  Климатици от Emag.bg

  Климатици от Zora.bg

  Климатици от Alleop.bg

  В заключение:

  В заключение, инсталирането на климатик е необходимо за допълнителен комфорт, както през лятото, така и през студения сезон. Изберете вариант, според бюджета си, възползвайте се от прилагането на национални програми, които насърчават смяната на стари и замърсяващи уреди с нови и екологични и се насладете на прохладен дом и повишено качество на въздуха.

  Свързани статии

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Реклама

  - Advertisement -

  Популярни

  Реклама

  - Advertisement -