Рецепта за боб в мултикукър
Необходими съставки:
- Сух боб – 400 г
- Лук – 1 глава (ситно нарязан)
- Морков – 1 бр. (настърган или нарязан на дребно)
- Червена чушка – 1 бр. (нарязана на кубчета)
- Домати – 2 бр. (настъргани или 200 мл доматено пюре)
- Чесън – 2 скилидки (накълцани)
- Олио – 2-3 с.л.
- Червен пипер – 1 ч.л.
- Сол – на вкус
- Черен пипер – на вкус
- Суха чубрица – 1 ч.л.
- Пресен магданоз – за сервиране
- Вода – около 1,5 литра
Стъпки за приготвяне:
- Накисване на боба
- Накиснете боба в студена вода за 8–12 часа (най-добре от предната вечер). Това помага да омекне и намалява времето за готвене.
- Изплакване и подготовка
- След накисването излейте водата, изплакнете боба добре и го сложете в мултикукъра.
- Първо варене (по избор)
- Залейте боба с вода, колкото да го покрие, и включете програмата за “Готвене на пара” или “Бързо варене” за 10 минути. Излейте тази първа вода, за да премахнете част от пяната и горчивината.
- Добавяне на зеленчуците
- Към сварения боб добавете лука, моркова, чушката и чесъна.
- Подправки и вода
- Поръсете с червен пипер, сол, черен пипер и чубрица. Залейте с около 1,5 литра вода (или докато бобът е покрит).
- Основно готвене
- Добавяне на доматите
- Около 10 минути преди края на програмата добавете доматите или доматеното пюре и разбъркайте.
- Финални щрихи
- След като програмата приключи, опитайте на вкус и добавете допълнително сол или подправки, ако е необходимо.
- Сервиране
- Сервирайте боба топъл, поръсен с пресен магданоз. Може да го поднесете с хляб или люти чушки.
Виж още:Как да изберем мултикукър ? – [ пълно ръководство ]