Време на приготвяне:20мин.
Време за готвене:3ч и 30мин.
Порции:6
Овладейте печено свинско с хрупкави пръжки по нашата лесна рецепта. Това прави специален неделен обяд, поднесен с печени картофи и зеленчуци
Хранителна стойност:на порция
- калории:592
- мазнини:5г.
- Въглехидрати:3г.
- Захар:2г.
- Фибри:1г.
- Протеини:60г.
- Сол:1.7г.
Съставки:
- 2 кг свинска плешка
- 1 супена лъжица растително масло
- 1½ чаена лъжичка фина морска сол
- 1 голяма глава лук, нарязана
Начин на приготвяне:
Стъпка 1:
Загрейте фурната на 240C/220C с вентилатор/газ 9. Отстранете всякаква опаковка от свинското месо, задържайки връвта, и подсушете с кухненска хартия – искате кожата да е възможно най-суха. Направете дълбоки разрези в кожата в диамантен модел с помощта на остър нож (искате да изрежете мазнината). Ако кожата вече е набраздена, уверете се, че всеки разрез е сух и може лесно да се отвори. Втрийте маслото в кожата, като го втриете добре във всеки разрез, след това поръсете солта на равномерен слой, като го втриете и в разрезите.
Стъпка 2:
Разпределете шайбите лук върху дъното на голяма форма за печене и поставете свинското месо отгоре. Печете за 20-30 минути, или докато кожата започне да става на мехури.
Сложете чайника да заври.
Стъпка 3:
Изсипете половин чайник вряла вода около фугата, за да покриете основата на тавата, като внимавате да не капе върху кожата. Намалете температурата на фурната до 180C/160C вентилатор/газ 4. Печете още 2 часа и 30 минути, или докато месото под кожата стане много крехко при натиск. В свинската плешка има много мазнина, така че готвенето на ниска температура по този начин гарантира, че месото няма да изсъхне – ако е необходимо, може да се готви до 3 часа.
Стъпка 4:
Включете фурната отново на 220C/220C с вентилатор/газ 7 и продължете да печете свинското за 20-25 минути, докато кожата стане много хрупкава и започне да се втвърдява – трябва да се усеща крехка при почукване с нож. Ако е необходимо, гответе още 10 минути, за да постигнете това. Извадете свинското месо от фурната и оставете за 20 минути във формата, като сте покрили с фолио. Отстранете шкварката на едри парчета, след което начупете на по-малки парчета. Нарежете месото и го поднесете заедно с пръжките и любимите гарнитури.