fbpx
More
  НачалоЕкстериорГрадинаКак да си направим градина по фън шуй

  Как да си направим градина по фън шуй

  Фън Шуй е учение, което датира от векове. Статията е за това как да създадете хармонична градина и да подобрите живота си с помощта на това невероятно изкуство.

  Какво е Фън Шуй

  Фън Шуй е изкуството за постигане на хармония в живота, практика, която дойде при нас от Китай. Смята се, че ако дадено място (къща, градина, офис или каквото и да е друго) се намира според Фън Шуй, то ще съдържа духовност, хармония и мир.

  Фън шуй градината се състои от 9 зони

  Всяка от тях представлява Вселената, реалността на живота чрез форми, предмети и цветове. Градината на Фън Шуй уважава природата и е в хармония с нея.

  5 елемента  Фън Шуй

  Във фън шуй има 5 основни елемента – огън, вода, метал, земя и дърво. Те поддържат хармонията на света около нас и влияят на живота ни. Ето защо във Фън Шуй градина тези елементи трябва да бъдат поставени в ред в правилните зони.

  Разделяне

  В практиката на Фън Шуй една градина (или къща) трябва да е разделена на 9 енергийни зони. Свободно начертайте квадрат във формата на вашата градина и разделете на 9 равни части.

  Картата започва от градинската порта. Вземете портата на вашата градина на север и поставете картата на фън шуй (багуа) съответно. Централната зона ще се нарича Тай Чи (източник на жизнена енергия). Останалите зони са разположени наоколо.

  Разделянето на градината на 9 зони според Фън Шуй

  Всяка зона представлява област от живота и трябва да оставите определени елементи в нея.

  Север

  Север е отговорен за славата, кариерата и потока на мистериозното в живота. Символизира зимния сезон. Трябва да се намира, преди изхода. Основният елемент е вода, цветовете са синьо, лилаво, черно и други тъмни цветове. Формата е вълнообразна, от обект. Тук са подходящи водоизточници или езерце, камъни, водни растения, тъмни широколистни растения и сини цветя.

  Североизток

  Североизтокът символизира мъдростта и знанието. Основният елемент тук е земята, а цветовете й са жълто, оранжево и кремаво. Формата е квадратна. Тук можете да поставите градински пейки, саксии и статуи. Предвид, че североизточната посока е посоката на мъдростта, това място е подходящо за медитация и йога.

  Северозапад

  Северозападната част символизира подкрепа, приятелство, лидерство и се отнася до есенния сезон. Основният елемент е метал, като преобладаващите цветове са бяло, сиво, златисто кафяво и сребристо. Тук можете да засадите жасмин, гардения или магнолия. Също така в тази зона е най-добре да поставите камъни, чакъл и метални предмети.

  Южната част

  На Юг посоката е на успеха и славата и се отнася до лятото. Основният елемент е огънят, основните цветове са червено, оранжево, лилаво и розово. Най-добре работят растенията с червени или, например, оранжеви, розови, пурпурни, лилави цветя. Формата на южната зона е триъгълник.

  Югоизток

  Югоизтокът символизира богатството и се отнася до пролетния сезон. Преобладаващият елемент е дърво, цветовете са зелено и кафяво. Тук може да отглеждате растения от тези цветя.

  Югозапад

  Югозападът е зона, която символизира любов, чистота и привличане в двойка. Преобладаващ елемент е Земята, цветовете са жълто, оранжево, розово и др. Формата на югозападната зона е квадрат, в тази зона трябва да държите градинските си мебели и сдвоени предмети, символизиращи равенството.

  Изток

  Тази зона се отнася до здравето и пролетния сезон. Преобладаващият елемент е зеленото дърво (символ на хармония и баланс). Формата е правоъгълник. Това е зона, където може да отглеждате лечебни растения, билки, широколистни и големи дървета като палми, сливи и бамбук.

  Запад

  Основният елемент е метал. Цветът е бял (символизира чистота, свежест и хармония). Може също да използвате сиво и сребристо. Формата на западната зона е кръг. Поставете в нея саксии, камбани, камъни и мебели от ковано желязо. Засадете храсти. Отглеждайте цветя в различни цветове, различни от белите. Магнолия, жасмин и момина сълза са идеални за този район.

  Централна зона (тай чи)

  Дръжте централната зона отворена и незатрупана, тъй като тя е най-видимата. Това е районът на Тай Чи. Ключовият елемент тук е земята, цветът е жълт. Тази област представлява единство, хармония и баланс. Обединява всички зони на градината. Трябва да се поддържа чисто.

  Градината не трябва да се претоварва, в противен случай Чи (жизнената енергия) няма да циркулира добре. Не усложнявайте пейзажа.

  За да поддържате потока на енергията, трябва да създадете движение в градината. Поставете извити пътеки и бордюри. Привличайте пеперуди, пчели и птици. Поставете хранилки, отглеждайте овощни дървета и цветя.

  Статуите и скулптурите също привличат положителна енергия. Размерът им трябва да е пропорционален на градината. Големите саксии и урни носят късмет и изобилие. Изберете тези, които са по-големи.

  Във Фън Шуй водата е важна в градината, защото е символ на просперитет. Има няколко начина за украси на градината. Това може да бъде поток, водопад или езерце в съответната зона.

  Градината трябва да е отворена, светла и осветена с естествена светлина. Пътеките и входовете не трябва да са блокирани от предмет или дърво. За по-естествен вид използвайте големи камъни и чакъл.

  Свързани статии

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Реклама

  - Advertisement -

  Популярни

  Реклама

  - Advertisement -